Problemen worden bij de wortel aangepakt

Wanneer is een wortelpuntoperatie nodig?

De wortels van tanden of kiezen zitten in de kaak. In de wortels bevinden zich wortelkanalen welke kunnen ontsteken doordat bacteriën via een gaatje in de tand of kies bij het wortelkanaal terecht komen. Wanneer dit gebeurt wordt er een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd. Het kan voorkomen dat het bot aan de wortelpunt van een tand of kies na een wortelkanaalbehandeling opnieuw ontstoken raakt. Het is dan noodzakelijk om een wortelpuntoperatie (apexresectie) uit te voeren.

De behandeling

Tijdens een apexresectie maakt de MKA-chirurg (kaakchirurg) of parodontoloog, onder lokale verdoving, een kleine snee in het tandvlees en klapt dit iets open. Vervolgens wordt de ontstoken wortelpunt en het ontstoken weefsel eromheen verwijderd. Aansluitend wordt het wortelkanaal gereinigd en gevuld. Op deze manier wordt het wortelkanaal afgesloten waardoor nieuwe ontstekingen worden voorkomen. Tenslotte wordt het tandvlees weer teruggelegd en gehecht.

Na de behandeling

De verdoving is na enkele uren uitgewerkt. Het kan voorkomen dat u dan wat pijn ervaart, welke goed te bestrijden is met pijnstillers, zoals bijvoorbeeld paracetamol 500 mg. Daarnaast kan de wang na de operatie opzwellen. Door de wang met ijs te koelen, vermindert de zwelling. De klachten verdwijnen over het algemeen na drie tot vier dagen.

U ontvangt na de behandeling een operatietas met daarin onder andere chloorhexidine mondspoeling 0,12%. We adviseren om vanaf 24 uur na de behandeling de mond hiermee driemaal daags 1 minuut te spoelen voor een optimale wondgenezing maar indien u een ander advies heeft gekregen dan heeft dat voorrang.

Wanneer neemt u contact met ons op?

De kans op nabloeding is klein doordat de wond is gehecht, maar dit kan wel voorkomen in het eerste uur na de ingreep. Neem altijd contact met ons op wanneer de bloeding niet stopt of als er koorts, hevige pijn of zwelling(en) ontstaan.

Rapportage naar uw tandarts

U ontvangt een kopie van de rapportage over de uitgevoerde behandeling die naar uw tandarts wordt gestuurd.

Schrijf u in als patiënt >

  • 'Ik ben al bijna 10 jaar een tevreden patiënt bij MondCleanic.'

    Rob uit Hazerswoude

Uitstekende mondzorg

  • Uitstekend resultaat behandelingen (9,7 score)
  • ISO-9001 certificaat voor organisatie, steriliteit en nascholing

CONTACT

Voorstraat 107
2201 HR Noordwijk
Tel: (071) 3646 730
info@mondcleanic.nl