Last van een ontstoken wortelpunt?

Dan is een wortelpuntoperatie nodig

De wortels van uw tanden en kiezen zitten in de kaak. In iedere wortel van uw gebit bevindt zich een wortelkanaal. Komen er bacteriën via een gaatje in de tand of kies in het wortelkanaal terecht, dan kan het weefsel gaan ontsteken. Heeft u klachten en constateert de tandarts een ontsteking? Dan wordt er een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd. Daarbij wordt het kanaal gereinigd en gedesinfecteerd. Het kan helaas gebeuren dat het bot aan het uiteinde van het wortelkanaal, de wortelpunt van een tand of kies, na een wortelkanaalbehandeling opnieuw ontstoken raakt. Dan is het noodzakelijk om een wortelpuntoperatie (apexresectie) uit te voeren. Daarvoor kunt u bij MondCleanic terecht.

Wat gebeurt er bij een apexresectie?

U krijgt een lokale verdoving. Als deze is ingewerkt maakt de MKA-chirurg (kaakchirurg), of parodontoloog, een kleine snee in het tandvlees en klapt dit iets open. Vervolgens wordt de ontstoken wortelpunt verwijderd, net als het ontstoken weefsel eromheen. Aansluitend reinigt de specialist het wortelkanaal en brengt een vulling aan in het uiteinde. Dit sluit het wortelkanaal af, waardoor nieuwe ontstekingen worden voorkomen. Tenslotte wordt het tandvlees weer teruggelegd en gehecht.

Na de ingreep

De verdoving is na enkele uren uitgewerkt. Het kan voorkomen dat u dan wat pijn ervaart, welke goed te bestrijden is met pijnstillers, zoals bijvoorbeeld paracetamol 500 mg. Daarnaast kan de wang na de operatie opzwellen. Door de wang met ijs te koelen, vermindert de zwelling. De klachten verdwijnen over het algemeen na drie tot vier dagen.

U ontvangt na de behandeling een operatietas met daarin onder andere chloorhexidine mondspoeling 0,12%. We adviseren om vanaf 24 uur na de behandeling de mond hiermee driemaal daags 1 minuut te spoelen voor een optimale wondgenezing. Heeft u een ander advies gekregen? Dan heeft dat voorrang.

Wanneer neemt u contact met ons op?

De kans op een nabloeding is klein doordat de wond is gehecht, maar dit kan wel voorkomen in het eerste uur na de ingreep. Neem altijd contact met ons op wanneer de bloeding niet stopt of als er koorts, hevige pijn of zwelling(en) ontstaan.

Rapportage naar uw tandarts

U ontvangt een kopie van de rapportage over de uitgevoerde behandeling die naar uw tandarts wordt gestuurd.

Een apexresectie wordt uitgevoerd door:

Schrijf u in als patiënt >

  • 'Ik ben al bijna 10 jaar een tevreden patiënt bij MondCleanic.'

    Rob uit Hazerswoude

Uitstekende mondzorg

  • Uitstekend resultaat behandelingen (9,7 score)
  • ISO-9001 certificaat voor organisatie, steriliteit en nascholing

CONTACT

Voorstraat 107
2201 HR Noordwijk
Tel: (071) 3646 730
info@mondcleanic.nl