Alles begint bij een gezonde mond

Mondzorginformatie

Een gezonde mond is ontzettend belangrijk. Niet alleen omdat u dan breeduit kunt glimlachen, maar ook omdat uw mondgezondheid een belangrijke rol speelt in uw verdere gezondheid. Door uw tanden twee keer per dag goed te poetsen, en de ruimte tussen uw tanden te reinigen met stokers of ragers zorgt u er zelf voor dat uw mond gezond blijft.
Soms krijgt u toch last van vervelende klachten, zoals gevoelige tanden, ontstoken tandvlees en slechte adem. Dit kan komen doordat de mondhygiëne onvoldoende is, of doordat er andere gezondheidsklachten spelen. Heeft u last van dergelijke klachten? Neem dan contact met ons op of maak direct een afspraak.

Ontstoken tandvlees

Wanneer u tijdens het tandenpoetsen last heeft van bloedend tandvlees is het vermoedelijk ontstoken. U kunt dit ook zien aan de kleur van het tandvlees. Gezond tandvlees is roze van kleur, tandvlees dat ontstoken is ziet er gezwollen uit en is vaak rood. De veroorzaker van ontstoken tandvlees is tandplak of tandsteen. Het eerste stadium van ontstoken tandvlees heet gingvitis en is in veel gevallen te verhelpen door goed te poetsen en tussen de tanden te reinigen. Als u hier vragen over heeft, of een instructie kan gebruiken, kunt u natuurlijk contact opnemen met ons.
Ontstoken tandvlees dat in een verder stadium zit noemen we parodontitis en dan heeft u een behandeling van de mondhygiënist nodig. Heeft u last van ontstoken tandvlees? Maak direct een afspraak.

Slechte adem

Slechte adem hebben noemen we halitose. Dit is een vervelende kwaal waardoor u zich erg onzeker kunt voelen. Gelukkig kan uw mondhygiënist of parodontoloog helpen met het vinden van de oorzaak en voor u een behandeling opstellen waardoor dit probleem snel tot het verleden behoort.
Soms vormen problemen met de maag of keelholte de oorzaak van de slechte adem, maar vaker komt dit door bacteriën op de tong of door problemen met tanden en tandvlees. Ontstoken tandvlees is een bekende veroorzaker van halitose.
Als u last heeft van slechte adem en niet goed weet hoe u dit kunt verhelpen, maak dan een afspraak zodat we de oorzaak kunnen vaststellen en de halitose kunnen gaan behandelen.

Gevoelige tanden

U neemt een slok van uw frisdrank met ijsklontjes en een pijnscheut schiet door uw tand of kies. Wie last heeft van gevoelige tanden kent dit vervelende fenomeen. Gevoelige tanden, of meestal zijn het de tandhalzen, kunnen het resultaat zijn van tandvleesontsteking of van verkeerd of te hard poetsen. Zowel bij warme als koude dranken (of etenswaren) kunnen tanden overgevoelig reageren. Als u hier regelmatig last van heeft is het verstandig om uw gebit en mond goed te reinigen en goed te poetsen. U kunt eventueel een tandpasta voor gevoelige tanden gebruiken. Blijven uw tanden overgevoelig reageren? Dan is het verstandig om een afspraak te maken bij de mondhygiënist.

Periodiek Parodontaal Screenen (PPS)

Periodiek Parodontaal Screenen is een kritische routinematige onderzoeksmethode en is de vervanger van de oude DPSI-score (tandvleescijfer). Uw tandarts of mondhygiënist kan daarbij, periodiek en bij elk gebitselement, op een eenvoudige en snelle manier in een vroegtijdig stadium potentiële parodontale problemen vaststellen. Deze screening dient bij voorkeur jaarlijks plaats te vinden.

PPS-score 1

Bij een PPS-score 1 en voldoende mondhygiëne zelfzorg kan meestal worden volstaan met preventieve behandelingen. De behandeling bestaat uit een instructie mondhygiëne en verwijdering van tandplaque en tandsteen.

PPS-score 2

Bij een PPS-score 2 is sprake van beginnende parodontitis. Er kan veelal worden volstaan met een beperkte behandeling volgens het paroprotocol.

PPS-score 3

Bij een PPS-score 3 is sprake van parodontitis met botverlies waardoor tanden en kiezen los kunnen gaan staan en zelfs uitvallen. Bij PPS-score 3 wordt het gehele paroprotocol doorlopen en in sommige gevallen inclusief parodontale chirurgie.

Schrijf u in als patiënt >

  • 'Ik ben al bijna 10 jaar een tevreden patiënt bij MondCleanic.'

    Rob uit Hazerswoude

Uitstekende mondzorg

  • Uitstekend resultaat behandelingen (9,7 score)
  • ISO-9001 certificaat voor organisatie, steriliteit en nascholing

CONTACT

Voorstraat 107
2201 HR Noordwijk
Tel: (071) 3646 730
info@mondcleanic.nl