Geavanceerde CBCT 3D-scan

Het belang van driedimensionaal beeld

Heeft u weleens van een CBCT-scan gehoord? CBCT staat voor Cone Beam Computer Tomografie. Het is een gespecialiseerde tandheelkundige onderzoek, dat lijkt op een CT-scan, maar de vernieuwende techniek werkt anders. Een CBCT-scan is een soort 3D-röntgenfoto, die heel veel details toont van uw aangezicht, gebit, kaakzone en holtes. Op basis van die haarscherpe beelden is het voor specialisten makkelijker een juiste diagnose te stellen. Of een tandheelkundige ingreep/operatie goed voor te bereiden en beter in te plannen.  

Wie vraagt een CBCT-scan aan?

Een 3D-scan kan worden aangevraagd door verschillende specialisten. Uiteraard door onze MondCleanic-collega’s die een dergelijk onderzoek nodig vinden voor het behandeltraject. Daarnaast werken we ook in opdracht van externe specialisten die niet zelf over zo’n geavanceerd – en kostbaar – scanapparaat beschikken. De meest voorkomende specialisten die doorverwijzen naar onze kliniek zijn:

 • Tandarts
 • Kaakchirurg
 • Implantoloog
 • Orthodontist
 • Gnatholoog
 • Endontoloog
 • Restauratief tandarts
 • Huisarts

In de doorverwijzing van de specialist staat aangegeven wat de onderzoeksvraag is. Die vraag heeft de doorverwijzer ook met u besproken.

Wanneer wordt een 3D-scan aangevraagd?

In het algemeen kunnen we zeggen dat de doorverwijzende behandelaar meer duidelijkheid wil krijgen over het te onderzoeken gebied. Dus extra aanvullende informatie nodig heeft, die niet op een andere manier kan worden verkregen. Gewone foto’s of onderzoek geven niet, of onvoldoende, duidelijkheid. Om wat voor informatie het gaat? U kunt denken aan het achterhalen van de oorzaak van vage, aanhoudende pijnklachten, de voorbereiding op een tandheelkundige chirurgische ingreep, het lokaliseren van gebitselementen die dwars in de kaak liggen, de exacte locatie van zenuwen bepalen, de hoeveelheid kaakbot voor implantologie meten, ontstekingen detecteren, de schade na een trauma/ongeval vaststellen, de sinussen in kaart brengen, de situatie verkennen voor het plaatsen van een beugel bij een kind, etc.

Hoe werkt het maken van een CBCT-scan?

Het is een kortdurend en pijnloos onderzoek. Vooraf vragen we u om metalen voorwerpen zoals sieraden, bril of uw kunstgebit te verwijderen. U gaat voor het apparaat staan of zitten (dat bepalen we ter plekke). Tijdens de scan maakt de buisvormige arm in ongeveer 15 seconden een complete cirkelbeweging om uw hoofd/hals. Met behulp van een lage dosis röntgenstralen maakt de scan vanaf verschillende kanten een opname van uw aangezicht/kaakzone. Het is belangrijk dat u volledig stil staat, om loepzuivere beelden te krijgen. De beoordeling/interpretatie van die beelden wordt gedaan door onze gespecialiseerde orale en maxillofaciale radioloog of een van de andere specialisten. De scan wordt samen met de interpretatie digitaal naar uw tandarts/specialist gestuurd.

Bent u doorverwezen voor een CBCT-scan en heeft u daar vragen over? Neem contact met ons op, we helpen u graag verder.

3D-radiologie wordt geïnterpreteerd door:

Schrijf u in als patiënt >

 • 'Ik ben al bijna 10 jaar een tevreden patiënt bij MondCleanic.'

  Rob uit Hazerswoude

Uitstekende mondzorg

 • Uitstekend resultaat behandelingen (9,7 score)
 • ISO-9001 certificaat voor organisatie, steriliteit en nascholing

CONTACT

Voorstraat 107
2201 HR Noordwijk
Tel: (071) 3646 730
info@mondcleanic.nl