Last van teruggetrokken tandvlees?

Tandvleestransplantatie helpt

Heeft u last van terugtrekkend tandvlees? Dan is de aanhechting van uw tand of kies in het kaakbot verminderd en een gedeelte van de tandwortel zichtbaar. Dat is vaak niet heel fraai én het maakt uw gebit extra kwetsbaar. Bovendien heeft u vaak ook meer last van gevoeligheid bij het eten van warme, koude of zoete gerechten, of koude luchtstromen.

Hoe wordt tandvleesrecessie veroorzaakt?

Terugtrekkend tandvlees heeft meerdere oorzaken. Bij het ouder worden is het bijna onvermijdelijk dat tandvlees zich op sommige plekken terugtrekt. Daarnaast kan te hard of verkeerd poetsen of flossen schade veroorzaken. Net als het langdurig dragen van een beugel of een tandvleesontsteking (parodontitis). Verder kunnen bacteriën of piercings ook zorgen voor tandvleesrecessies. Helaas herstelt eenmaal teruggetrokken tandvlees zich niet vanzelf.

Behandeling teruggetrokken tandvlees

Een tandvleestransplantatie zorgt voor herstel. De parodontoloog haalt, onder lokale verdoving, een stukje tandvlees voor de transplantatie uit de mondholte (meestal uit het gehemelte). Daarmee bedekt hij de blootliggende tandwortel. Zijn alle aangetaste plekken bedekt? Dan wordt alles gehecht en kan de genezing starten. Het doel van de transplantatie is om het gevoelige en kwetsbare worteloppervlak weer te bedekken én het tandvlees rond de tanden en kiezen te verstevigen.

Na de tandvleestransplantatie

De verdoving is na enkele uren uitgewerkt. Het kan voorkomen dat u dan wat pijn ervaart, welke goed te bestrijden is met pijnstillers, zoals bijvoorbeeld paracetamol 500 mg. Daarnaast kan er wat zwelling optreden. Door te koelen met ijs, vermindert de zwelling. De klachten verdwijnen over het algemeen na drie tot vier dagen.

U ontvangt na de behandeling een operatietas met daarin onder andere een instructiebrief en chloorhexidine mondspoeling 0,12%. We adviseren om vanaf 24 uur na de behandeling de mond hiermee driemaal daags 1 minuut te spoelen voor een optimale wondgenezing. Heeft u een ander advies gekregen? Dan heeft dat voorrang.

Wanneer neemt u contact met ons op?

De kans op nabloeding is klein doordat de wond is gehecht, maar dit kan wel voorkomen in het eerste uur na de ingreep. Neem altijd contact met ons op wanneer de bloeding niet stopt of als er koorts, hevige pijn of zwelling(en) ontstaan.

Twee weken na de ingreep

Eén tot twee weken na de transplantatie worden de hechtingen verwijderd. Een week later is het tandvlees weer mooi genezen.

Rapportage naar uw tandarts

U ontvangt een kopie van de rapportage over de uitgevoerde behandeling die naar uw tandarts wordt gestuurd.

Een recessiebedekking wordt uitgevoerd door:

Schrijf u in als patiënt >

  • 'Ik ben al bijna 10 jaar een tevreden patiënt bij MondCleanic.'

    Rob uit Hazerswoude

Uitstekende mondzorg

  • Uitstekend resultaat behandelingen (9,7 score)
  • ISO-9001 certificaat voor organisatie, steriliteit en nascholing

CONTACT

Voorstraat 107
2201 HR Noordwijk
Tel: (071) 3646 730
info@mondcleanic.nl