Herstellen teruggetrokken tandvlees

Een mooie gezonde lach door herstel van teruggetrokken tandvlees

Bij teruggetrokken tandvlees is de aanhechting van de tand of kies in het kaakbot verminderd en een gedeelte van de wortel zichtbaar. Dat is in veel gevallen niet alleen esthetisch niet fraai maar het kan ook gevoeligheid bij koude, warmte of zoet veroorzaken. 

Oorzaak van een tandvleesrecessie

Tandvlees kan zich terugtrekken door te hard poetsen, na orthodontie en door tandvleesontsteking (parodontitis). Verder kunnen bacteriën of piercings ook zorgen voor tandvleesrecessies. Bij het ouder worden is het bijna onvermijdelijk dat tandvlees zich op sommige plekken terugtrekt.

De behandeling

Met behulp van een tandvleestransplantatie kunnen deze recessies vaak geheel of gedeeltelijk worden verholpen. De parodontoloog haalt, onder lokale verdoving, het stukje tandvlees voor de transplantatie meestal uit het gehemelte en bedekt de wortel weer opnieuw met het geoogste tandvlees. Vervolgens wordt alles gehecht en kan de genezing starten. Het doel van zo’n behandeling is niet alleen om het worteloppervlak weer te bedekken maar vooral ook om het tandvlees rond de tanden en kiezen weer dikker te maken zodat het minder kwetsbaar is.

Na de behandeling

De verdoving is na enkele uren uitgewerkt. Het kan voorkomen dat u dan wat pijn ervaart, welke goed te bestrijden is met pijnstillers, zoals bijvoorbeeld paracetamol 500 mg. Daarnaast kan er wat zwelling optreden. Door te koelen met ijs, vermindert de zwelling. De klachten verdwijnen over het algemeen na drie tot vier dagen.

U ontvangt na de behandeling een operatietas met daarin onder andere een instructiebrief en chloorhexidine mondspoeling 0,12%. We adviseren om vanaf 24 uur na de behandeling de mond hiermee driemaal daags 1 minuut te spoelen voor een optimale wondgenezing maar indien u een ander advies heeft gekregen dan heeft dat voorrang.

Wanneer neemt u contact met ons op?

De kans op nabloeding is klein doordat de wond is gehecht, maar dit kan wel voorkomen in het eerste uur na de ingreep. Neem altijd contact met ons op wanneer de bloeding niet stopt of als er koorts, hevige pijn of zwelling(en) ontstaan.

Twee weken na de ingreep

Eén tot twee weken na de ingreep worden de hechtingen verwijderd. Een week later is het tandvlees weer mooi genezen.

Rapportage naar uw tandarts

U ontvangt een kopie van de rapportage over de uitgevoerde behandeling die naar uw tandarts wordt gestuurd.

Schrijf u in als patiënt >

  • 'Ik ben al bijna 10 jaar een tevreden patiënt bij MondCleanic.'

    Rob uit Hazerswoude

Uitstekende mondzorg

  • Uitstekend resultaat behandelingen (9,7 score)
  • ISO-9001 certificaat voor organisatie, steriliteit en nascholing

CONTACT

Voorstraat 107
2201 HR Noordwijk
Tel: (071) 3646 730
info@mondcleanic.nl