Ontstoken tandvlees gaat soms samen met een slechte adem of met een vieze smaak in de mond. Het doet zelden pijn dus u merkt er zelf eigenlijk niet zo veel van. Het tandvlees kan wel bloeden of gevoelig zijn als u het aanraakt.

Gingivitis en parodontitis: van kwaad tot erger

Ontstoken tandvlees heet gingivitis. Bij gingivitis is de rand van het tandvlees ontstoken. Als er niet wordt ingegrepen kan deze ontsteking zich verder uitbreiden richting kaakbot. Als dat gebeurt dan spreken we over parodontitis . Als dit niet behandeld wordt, ontstaat er gevorderde parodontitis. Dan gaat het van kwaad tot erger: door de ontsteking kan het kaakbot worden afgebroken en kunnen tanden en kiezen verloren gaan.

Hoe ontstaat gingivitis, parodontitis en wat is het verband met het ontstaan van hart- en vaatziekten?

De Nederlandse Vereniging van Mondygiënisten werkte mee aan een animatiefilmpje hierover. Bekijk het filmpje door hier te klikken.

Hoe behandelt MondCleanic® parodontitis?

Als de parodontitis niet meer te voorkomen is, raden wij u aan een tandvleesbehandeling te ondergaan. Met ons duidelijke vijfstappenplan weet u precies waar u aan toe bent. Na het consult waarin wij de diagnose stellen, meten wij de diepte van de pockets, oftewel de smalle ruimtes tussen het tandvlees en uw tanden en kiezen.

Daarna reinigen wij de verdiepte pockets grondig om de tandsteen te verwijderen. Als u hierbij een verdoving wilt, is dit geen enkel probleem. Wat voor ons telt is dat u zo prettig mogelijk in de behandelstoel zit. Bij onze vervolgafspraak meten we de pockets weer. Waarschijnlijk zijn ze een stuk minder diep. Dat betekent dat het tandvlees zich herstelt. En we bespreken met u of u nog een behandeling nodig heeft of dat u nog een aantal keer voor controle komt.

Wanneer is een flap-operatie nodig?

Deze behandeling kan nodig zijn wanneer parodontitis te diep zit en niet verwijderd kan worden met een gebitsreiniging. Als er na de professionele reiniging nog ontstoken weefsel aanwezig is, dan is er een flap-operatie nodig om de problemen op te lossen.

Bij een flap-operatie wordt onder plaatselijke verdoving door een van onze erkende parodontologen het tandvlees losgemaakt zodat het kaakbot en de wortels zichtbaar en bereikbaar worden. De onder het tandvlees liggende ontsteking, het tandsteen en de tandplak kan vervolgens weggehaald worden. Botranden die schuin verlopen en die reinigen in de weg zitten, kunnen eventueel ook aangepast worden. Aan het einde van de behandeling wordt het tandvlees weer rond de tanden en kiezen gehecht.

 

Schrijf u in als patiënt >

  • 'Ik ben al bijna 10 jaar een tevreden patiënt bij MondCleanic.'

    Rob uit Hazerswoude

Uitstekende mondzorg

  • Uitstekend resultaat behandelingen (9,2 score)
  • Persoonlijke aandacht met passie voor Mondhygiëne en Parodontologie (9,4 score)
  • ISO-9001 certificaat voor organisatie, steriliteit en nascholing