Tandvleesbehandeling voorkomt erger
Ontstoken tandvlees kan bloeden tijdens het poetsen, er roder uitzien en wat gezwollen zijn. Soms heeft u ook last van een slechte adem of een vieze smaak in de mond. Het tandvlees kan wat gevoelig zijn, maar u heeft zelden echt pijn. De meeste mensen merken er nauwelijks iets van, terwijl een tandvleesontsteking wel een bedreiging vormt voor uw gebit én uw algehele gezondheid. Een sluimerend gevaar dus, zeker ook voor jongeren.
Gingivitis en parodontitis: van kwaad tot erger
Normaal tandvlees is mooi roze van kleur, sluit goed aan op uw gebit en bloedt niet bij het poetsen. Ontstoken tandvlees heet gingivitis. Bij gingivitis is de rand van het tandvlees ontstoken. Behandelt u de ontsteking niet of niet goed? Dan kan de ontsteking zich verder uitbreiden richting het kaakbot. Als dat gebeurt dan spreken we van parodontitis. Als deze ernstige ontsteking niet behandeld wordt, ontstaat er gevorderde parodontitis. Dan gaat het van kwaad tot erger: door de ontsteking kan het kaakbot worden afgebroken, kunnen tanden en kiezen los gaan staan en uiteindelijk verloren gaan. Wat veel mensen niet weten, is dat parodontitis ook een bedreiging vormt voor de algehele gezondheid, en zelfs het risico van hart- en vaatziekten met zich meebrengt. Waarschijnlijk zult u anders gaan denken over de ernst van een tandvleesontsteking.
Hoe behandelt MondCleanic parodontitis?
Als parodontitis niet meer te voorkomen is, raden wij u een tandvleesbehandeling aan. Onze verwijskliniek is al meer dan 25 jaar gespecialiseerd in parodontologie en dat geldt dus ook voor het team van behandelaars. Met ons duidelijke 5-stappenplan (van eerste contact tot nabehandeling en evaluatie) weet u precies waar u aan toe bent. Na het consult waarin wij de diagnose stellen, meten wij de diepte van de pockets, oftewel de smalle ruimtes tussen het tandvlees en uw tanden en kiezen. Bij een ontsteking zijn die pockets verdiept en ‘lubberen’ om de tand/kies. Vervolgens reinigen we die verdiepte pockets grondig, om het tandsteen (verharde tandplak) te verwijderen. Natuurlijk kunt u hierbij een lokale verdoving krijgen. Wij vinden het belangrijk dat u zich tijdens de behandeling zo comfortabel mogelijk voelt.
Meerdere tandvleesbehandelingen
Wat zich langzaam heeft opgebouwd en verergerd, is niet met één behandeling verdwenen. De behandeling van parodontitis is een intensief traject, van meerdere behandelingen. Zien wij u na de eerste behandeling op een volgende afspraak, dan zijn de gereinigde pockets meestal al een stuk minder diep! Dat betekent dat uw tandvlees, dat eerst geïrriteerd was of bloedde, uw tanden en kiezen weer beter omsluit. Dat uw tandvlees zich herstelt en uw mond weer een stuk gezonder is.
Soms is een flapoperatie nodig
Zit de parodontitis al te diep en heeft de grondige gebitsreiniging te weinig effect? Is er te veel ontstoken tandweefsel aanwezig? Dan kan een operatie aan het tandvlees nodig zijn: een flapoperatie. Alleen op die manier kan de parodontoloog het diepliggende weefsel bereiken. Natuurlijk bereiden onze medewerkers u goed voor en krijgt u heldere informatie over de ingreep. Op deze pagina leest u meer over de flapoperatie (onder lokale verdoving). Onze verwijskliniek heeft een eigen poliklinische operatiekamer en de meest geavanceerde apparatuur om dergelijke ingrepen vakkundig en volkomen hygiënisch uit te kunnen voeren.