Last van uw verstandskiezen?

Verwijdering onder lokale verdoving

Tot ongeveer een jaar of 20 hebben de meeste mensen 28 zichtbare tanden en kiezen, dus 14 elementen per kaak. Ergens tussen de 18 en 22 jaar komen bij de meeste mensen de verstandskiezen door en hebben ze 16 elementen per kaak. Bij sommigen komen die kiezen niet door, of liggen ze dwars in de kaak. Verstandskiezen hebben eigenlijk geen functie, maar kunnen wel problemen veroorzaken.

Waarom heten ze verstandskiezen?

Geen zorgen, als we ze verwijderen gebeurt er niets met het verstand. Er zijn mensen die menen dat de naam te maken heeft met de achterste stand op de kaak. Dus de ver-standskies. Kijken we echter naar de benaming in andere talen, bijvoorbeeld het Engelse wisdom tooth, dan lijkt er toch een koppeling met het verstand te zijn. De kiezen komen laat door, tegen de tijd dat verstand is ontwikkeld. En de Latijnse naam dens sapientiae betekent ‘tand der wijsheid’. Verstandskies dus.

Problemen met verstandskiezen

Ze liggen soms letterlijk dwars in de kaak, kunnen ruimtegebrek veroorzaken en als ze niet helemaal doorkomen, dan is goede gebitsreiniging lastig. Hierdoor kunnen ook de naastliggende kiezen beschadigen. Bovendien kan het tandvlees ontstoken raken. Dat geeft zwelling, pijn, een vieze smaak in de mond en soms ook een vieze adem. Om die reden worden verstandskiezen vaak verwijderd. Liefst zo jong mogelijk (voor het 25e jaar) omdat dan de kans op schade voor het tandvlees of aangrenzende kiezen zo klein mogelijk is.

Verstandskiezen verwijderen

U krijgt een lokale verdoving en de MKA-chirurg (kaakchirurg) of parodontoloog verwijdert de verstandskies of -kiezen. Afhankelijk van de ligging van de verstandskies is het soms nodig het tandvlees los te maken en opzij te schuiven. Soms moet ook het kaakbot worden bijgewerkt, maar dat doet geen pijn. Is de kies verwijderd, dan wordt het tandvlees weer teruggelegd en gehecht.

Na de extractie

De verdoving is na enkele uren uitgewerkt. Het kan voorkomen dat u dan wat pijn ervaart, welke goed te bestrijden is met pijnstillers, zoals bijvoorbeeld paracetamol 500 mg. Daarnaast kan de wang na de extractie wat opzwellen. Door de wang met ijs te koelen, vermindert de zwelling. De klachten verdwijnen over het algemeen na drie tot vier dagen.

Als het bloed goed kan stollen dan geneest de wond het beste. Daarom mag de wond niet met vingers worden aangeraakt en mag u niet spoelen. Vanaf de tweede dag mag u met een zachte tandenborstel gaan poetsen. U ontvangt na de behandeling een operatietas met daarin onder andere een chirurgische tandenborstel, een instructiebrief en chloorhexidine mondspoeling 0,12%.

Wanneer neemt u contact met ons op?

De kans op nabloeding is klein doordat de wond is gehecht, maar kan wel voorkomen in het eerste uur na de ingreep. Neem altijd contact met ons op wanneer de bloeding niet stopt of als er koorts, hevige pijn of zwelling(en) ontstaan. Eén tot twee weken na de ingreep worden de hechtingen verwijderd. Een week later is de wond meestal volledig genezen.

Rapportage naar uw tandarts

U ontvangt een kopie van de rapportage over de uitgevoerde behandeling die naar uw tandarts wordt gestuurd.

Extractie verstandskiezen wordt uitgevoerd door:

Schrijf u in als patiënt >

  • 'Ik ben al bijna 10 jaar een tevreden patiënt bij MondCleanic.'

    Rob uit Hazerswoude

Uitstekende mondzorg

  • Uitstekend resultaat behandelingen (9,7 score)
  • ISO-9001 certificaat voor organisatie, steriliteit en nascholing

CONTACT

Voorstraat 107
2201 HR Noordwijk
Tel: (071) 3646 730
info@mondcleanic.nl