Verstand van kiezen verwijderen

Wanneer moeten verstandskiezen worden verwijderd?

Tot ongeveer een leeftijd van 20 jaar telt een blijvend gebit 28 tanden en kiezen. “Verstand komt met de jaren”: ergens tussen het 18de en 22ste levensjaar komen als laatste de verstandskiezen naar boven.

Deze laatste kiezen hebben eigenlijk geen functie en geven vaak aanleiding tot klachten. Meestal is er ruimtegebrek en wordt de verstandskies (gedeeltelijk) bedekt door tandvlees en is reiniging niet goed mogelijk. Hierdoor kan de kies naast de verstandskies beschadigd worden. Ook kan het tandvlees ontstoken raken en zwelling, pijn en een vieze smaak veroorzaken. Daarom moeten verstandskiezen vaak worden verwijderd. Dit gebeurt bij voorkeur vóór de 25-jarige leeftijd bereikt is omdat er dan minder kans is dat de naastgelegen kiezen of het tandvlees zijn aangetast.

De behandeling

Bij het verwijderen van de verstandskiezen verwijdert de MKA-chirurg (kaakchirurg) of parodontoloog, onder lokale verdoving, de verstandskies. Afhankelijk van de ligging van de verstandskies kan het nodig zijn dat het tandvlees eerst wordt losgemaakt en opzijgeschoven. Soms is het nodig om het kaakbot bij te werken maar ook dat doet geen pijn. Tenslotte wordt het tandvlees weer teruggelegd en gehecht.

Na de behandeling

De verdoving is na enkele uren uitgewerkt. Het kan voorkomen dat u dan wat pijn ervaart, welke goed te bestrijden is met pijnstillers, zoals bijvoorbeeld paracetamol 500 mg. Daarnaast kan de wang na de extractie wat opzwellen. Door de wang met ijs te koelen, vermindert de zwelling. De klachten verdwijnen over het algemeen na drie tot vier dagen.

Als het bloed goed kan stollen dan geneest de wond het beste. Daarom mag de wond niet met vingers worden aangeraakt en mag u niet spoelen. Vanaf de tweede dag mag u met een zachte tandenborstel gaan poetsen. U ontvangt na de behandeling een operatietas met daarin onder andere een chirurgische tandenborstel, een instructiebrief en chloorhexidine mondspoeling 0,12%.

Wanneer neemt u contact met ons op?

De kans op nabloeding is klein doordat de wond is gehecht, maar dit kan wel voorkomen in het eerste uur na de ingreep. Neem altijd contact met ons op wanneer de bloeding niet stopt of als er koorts, hevige pijn of zwelling(en) ontstaan.

Twee weken na de ingreep

Eén tot twee weken na de ingreep worden de hechtingen verwijderd. Een week later is de wond meestal genezen.

Rapportage naar uw tandarts

U ontvangt een kopie van de rapportage over de uitgevoerde behandeling die naar uw tandarts wordt gestuurd.

Schrijf u in als patiënt >

  • 'Ik ben al bijna 10 jaar een tevreden patiënt bij MondCleanic.'

    Rob uit Hazerswoude

Uitstekende mondzorg

  • Uitstekend resultaat behandelingen (9,7 score)
  • ISO-9001 certificaat voor organisatie, steriliteit en nascholing

CONTACT

Voorstraat 107
2201 HR Noordwijk
Tel: (071) 3646 730
info@mondcleanic.nl