Last van je Verstandskiezen?

Verstandskiezen Verwijdering onder Lokale Verdoving

Verstandskiezen: Wat zijn ze?

Tot de leeftijd van 20 jaar hebben de meeste mensen 28 tanden en kiezen, oftewel 14 elementen per kaak. Tussen de 18 en 22 jaar komen bij veel mensen de verstandskiezen door, waardoor er 16 elementen per kaak zijn. Deze kiezen hebben geen specifieke functie maar kunnen problemen veroorzaken zoals dwarsliggen in de kaak.

Waarom heten ze Verstandskiezen?

Verstandskiezen hebben een interessante naam. Deze heeft niets te maken met je intellect, maar eerder met de leeftijd waarop ze verschijnen. In het Engels staat het bekend als de ‘wisdom tooth’, en de Latijnse naam ‘dens sapientiae’ betekent ’tand der wijsheid’. Verstandskies dus.

Problemen met Verstandskiezen

Deze kiezen kunnen problemen veroorzaken zoals ruimtegebrek, ontstoken tandvlees, zwelling en pijn. Om deze redenen worden verstandskiezen vaak verwijderd. Idealiter gebeurt dit vóór je 25e jaar om mogelijke schade te minimaliseren.

Het Proces van Verstandskiezen Verwijderen

De verwijdering van verstandskiezen vindt plaats onder lokale verdoving door een kaakchirurg of parodontoloog. Afhankelijk van de ligging kan het tandvlees losgemaakt worden en het kaakbot worden bijgewerkt. De kies wordt verwijderd en het tandvlees gehecht.

Na de Extractie van Verstandskiezen

Na de extractie van verstandskiezen kunnen er enkele klachten zijn zoals pijn, zwelling, maar deze kunnen meestal goed behandeld worden met medicijnen zoals paracetamol en ijskoeling. De klachten verdwijnen doorgaans binnen drie tot vier dagen.

Nazorg en Contact

Nazorg is essentieel na verstandskiezen verwijderen. Je ontvangt een operatietas met essentiële items zoals een chirurgische tandenborstel. Neem altijd contact met ons op als er complicaties optreden zoals nabloeding, koorts, of hevige pijn. De hechtingen worden na één tot twee weken verwijderd, en de wond geneest volledig binnen een week.

Rapportage naar je Tandarts

Je tandarts ontvangt een rapportage over de behandeling, en je krijgt hier ook een kopie van.

Voor meer informatie over verstandskiezen verwijderen, neem contact met ons op!

Schrijf u in als patiënt >

  • 'Ik ben al bijna 10 jaar een tevreden patiënt bij MondCleanic.'

    Rob uit Hazerswoude

Uitstekende mondzorg

  • Uitstekend resultaat behandelingen (9,7 score)
  • ISO-9001 certificaat voor organisatie, steriliteit en nascholing

CONTACT

Voorstraat 107
2201 HR Noordwijk
Tel: (071) 3646 730
info@mondcleanic.nl