Bent u doorgestuurd naar een endodontoloog?

Endodontologie

Waarschijnlijk heeft uw tandarts bij een controle of behandeling geconstateerd dat het weefsel van uw tand of kies ontstoken is, of beschadigd is geraakt ten gevolge van een ongeval. De wortels van uw tanden en kiezen zitten in de kaak. In iedere wortel van uw gebit bevindt zich een wortelkanaal waar ook de zenuw doorheen loopt. Bij ontstekingen of letsel aan het onzichtbare deel van het gebit, dus in de wortels, kan gespecialiseerde (chirurgische) behandeling door onze endodontoloog noodzakelijk zijn. 

Wat is een endodontoloog?

Een tandarts-endodontoloog, ofwel endodontoloog, is een tandarts die, zich na het voltooien van de studie tandheelkunde, drie jaar lang heeft gespecialiseerd in het ‘binnenwerk’ van het gebit. Bij endodontologie ligt de focus op het onzichtbare deel van de tanden en kiezen: de tandwortels, het weefsel en de zenuwen in de wortelkanalen. De tandwortels vormen het fundament van de tanden en kiezen. Het weefsel in het wortelkanaal, de zenuw-bloedvatvoorziening van de tanden en kiezen, wordt ook wel de pulpa genoemd. Als de pulpa niet gezond is, kan er een ontsteking ontstaan aan de wortel van de tand of kies, als deze niet behandeld wordt, kunt u uw tand of kies verliezen. Voor specialistische behandelingen aan de wortels van uw tanden of kiezen, of ongevallen waarbij uw gebit én het onderliggende weefsel beschadigd zijn geraakt, zal uw tandarts u doorverwijzen naar een endodontoloog. 

Hoe gaat de endodontoloog te werk?

Iedere behandeling begint met een kennismaking. De endodontoloog heeft uw doorverwijzing ontvangen en zal de nodige vragen stellen én beantwoorden. Daarna volgt onderzoek om het behandelplan op te kunnen stellen; waarschijnlijk zal zij extra röntgenfoto’s en/of een 3D-scan maken van uw gebit. Op basis van het onderzoek stelt de endodontoloog de diagnose; wat is er precies aan de hand? Vervolgens neemt de specialist de aanpak met u door. Welke behandelopties zijn er? Hoe verloopt de behandeling? Hoeveel tijd zal de behandeling duren? Moet u één of meerdere keren worden behandeld? Zal er een kroon moeten worden geplaatst? Hoe groot is de kans van slagen? 

Wat is een wortelkanaalbehandeling?

Het is de meest voorkomende ingreep die een endodontoloog uitvoert. Zijn er bacteriën via een gaatje in de tand of kies in het wortelkanaal terechtgekomen? Dan kan het weefsel gaan ontsteken. Ook door een ongeluk kan het weefsel in de tanden of kiezen beschadigd en ontstoken raken. Als de zenuw ontstoken raakt en/of er een ontsteking aan de wortel is ontstaan, dan is een wortelkanaalbehandeling noodzakelijk. Deze behandeling bestaat uit de volgende stappen: 

1/ Röntgenfoto’s

Voorafgaand aan de behandeling én tijdens de behandeling zal de specialist de foto’s willen bekijken om de situatie goed te kunnen beoordelen.

2/ Verdoven

U krijgt een plaatselijke verdoving.

3/ Behandeling

Allereerst wordt de te behandelen tand of kies afgeschermd van de rest van de mondholte met een zogenoemde cofferdam (rubberdam). Daarna maakt de endodontoloog de tand of kies open, om bij het wortelkanaal te kunnen komen. Zij verwijdert het ontstoken en mogelijk afgestorven zenuwweefsel. Om te zorgen dat er geen ontstekingen achterblijven maakt zij het wortelkanaal minutieus schoon met kleine vijltjes. Tijdens en na het grondig reinigen, desinfecteert zij het wortelkanaal waarna zij het wortelkanaal opvult met vulmateriaal. De wortelkanaalbehandeling wordt afgesloten met het een witte composiet vulling.  

De endodontoloog maakt afspraken met u over eventuele nacontrole, informeert u over het gebruik van pijnstillers en bij welke klachten u contact moet opnemen.

Heeft u vragen over behandeling door de professionele tandarts-endodontoloog van MondCleanic? Neem contact op, we helpen u graag verder. 

Wortelkanaalbehandelingen worden uitgevoerd door:

Schrijf u in als patiënt >

  • 'Ik ben al bijna 10 jaar een tevreden patiënt bij MondCleanic.'

    Rob uit Hazerswoude

Uitstekende mondzorg

  • Uitstekend resultaat behandelingen (9,7 score)
  • ISO-9001 certificaat voor organisatie, steriliteit en nascholing

CONTACT

Voorstraat 107
2201 HR Noordwijk
Tel: (071) 3646 730
info@mondcleanic.nl