Wanneer is een tandvleesoperatie nodig?
Een tandvleesoperatie (flapoperatie) kan noodzakelijk zijn bij hardnekkige gevallen van parodontitis. In de meeste gevallen kan parodontitis genezen worden door de combinatie van een goede mondhygiëne en een uitgebreide tandvleesbehandeling. Door de parodontitis vergroot de ruimte tussen de tand of kies en het tandvlees. Deze ruimte wordt een pocket genoemd. Diepe pockets kunnen moeilijk bereikbaar zijn waardoor het kan voorkomen dat deze niet voldoende reageren op de reguliere behandeling. Om deze plaatsen toch goed te kunnen reinigen, is het noodzakelijk om een flapoperatie uit voeren.
De behandeling
Tijdens een flapoperatie maakt de parodontoloog, onder lokale verdoving, het tandvlees los en schuift het iets opzij. Vervolgens wordt het ontstoken weefsel weggehaald. Doordat de wortels van de tanden en kiezen en de rand van het kaakbot nu goed zichtbaar zijn, kan de tandplak en het tandsteen dat na eerdere behandelingen nog zijn achtergebleven direct goed verwijderd worden. Ook wordt, waar nodig, de vaak grillige rand van het aangetaste kaakbot bijgewerkt. Tenslotte wordt het tandvlees weer teruggelegd en gehecht. Om het tandvlees te beschermen wordt het soms bedekt met een wondverband.
Na de behandeling
De verdoving is na enkele uren uitgewerkt. Het kan voorkomen dat u dan wat pijn ervaart, welke goed te bestrijden is met pijnstillers, zoals bijvoorbeeld paracetamol 500 mg. Daarnaast kan de wang na de operatie wat opzwellen. Door de wang met ijs te koelen, vermindert de zwelling. De klachten verdwijnen over het algemeen na drie tot vier dagen.
U ontvangt na de behandeling een operatietas met daarin onder andere een instructiebrief en chloorhexidine mondspoeling 0,12%. We adviseren om vanaf 24 uur na de behandeling de mond hiermee driemaal daags 1 minuut te spoelen voor een optimale wondgenezing maar indien u een ander advies heeft gekregen dan heeft dat voorrang.
Wanneer neemt u contact met ons op?
De kans op nabloeding is klein doordat de wond is gehecht, maar dit kan wel voorkomen in het eerste uur na de ingreep. Neem altijd contact met ons op wanneer de bloeding niet stopt of als er koorts, hevige pijn of zwelling(en) ontstaan.
Twee weken na de ingreep
Eén tot twee weken na de flapoperatie worden de hechtingen – en eventueel het wondverband – verwijderd. Een week later is gewoonlijk de wond genezen.
Na de flapoperatie
Doordat na de flapoperatie geen tandplak en tandsteen meer op de tanden en kiezen zit, verdwijnt de ontsteking en hecht het gezonde tandvlees zich aan de tanden en kiezen. Zowel na een uitgebreide tandvleesbehandeling als na een flapoperatie kan het tandvlees wat terugtrekken. De tanden en kiezen lijken daardoor ‘langer’ en kunnen (tijdelijk) wat gevoeliger worden voor warmte, koude of het uitvoeren van mondhygiëne behandelingen.
Rapportage naar uw tandarts
U ontvangt een kopie van de rapportage over de uitgevoerde behandeling die naar uw tandarts wordt gestuurd.