Kauwproblemen, tandenknarsen of kaakpijn?

Welkom bij de tandarts-gnatholoog

Heeft u last van aangezichtspijn, kauwproblemen, oorpijn zonder een oorontsteking of vage hoofdpijnklachten? Heel vervelend, dit soort problemen kunnen uw dagelijks leven flink verzieken. Gelukkig biedt behandeling en begeleiding door een gespecialiseerd tandarts-gnatholoog vaak een oplossing. Gnatho is het Latijnse woord voor kaak. De specialisatie gnathologie is gericht op de werking van het kaakgewricht en alles wat daarmee samenhangt, zoals het kauwen.

Slaapstoornissen, tandenknarsen, slaapapneu of snurken?

Bent u bekend met dit soort slaapproblemen? Dan denkt u vast niet als eerste aan een gnatholoog (als u er überhaupt al eens van had gehoord). Toch kunnen problemen met het kauwstelsel zeker ook slaapstoornissen veroorzaken. Slaapapneu betekent ‘ademstop tijdens de slaap’. Heeft u veel van dat soort stops tijdens het slapen? Dan kan dit leiden tot vermoeidheid, concentratiestoornissen en prikkelbaarheid. Mogelijk wordt u wakker met pijn in het gebit omdat u heeft liggen knarsen, of klaagt uw partner over knarsgeluiden. Heeft u weleens pijnlijke kaak- of wangspieren omdat u de kaken in uw slaap stevig op elkaar klemt? Ook dat zijn redenen voor een doorverwijzing naar een gnatholoog.

Diagnose door de gnatholoog

Voordat onze specialist een behandeling in gang kan zetten, moet er eerst een goede diagnose worden gesteld. Wat zijn precies de problemen? Waar worden uw klachten door veroorzaakt? Natuurlijk geeft de doorverwijzing van uw tandarts, huisarts of een andere specialist al een goede indicatie. De gnatholoog bekijkt zorgvuldig hoe de onderkaak en bovenkaak bewegen. Zijn ze goed belastbaar? Sluiten ze goed aan? Als er sprake is van geluiden zoals ‘knappen’ of kraken, dan volgt uitgebreid aanvullend onderzoek (ook met een gespecialiseerde 3D-scan). Pas na de juiste diagnose kan uw behandeling starten.

Het doel van gnathologische behandeling

De gnatholoog maakt een behandelplan op maat. Het doel van de totale behandeling is natuurlijk dat uw (pijn)klachten verminderen of verdwijnen. Daar kan wel een langere periode voor nodig zijn, zeker als het om chronische klachten gaat. Mogelijk krijgt u het advies om een beetplaat op maat te gaan dragen (een bitje of splint). Of bepaalde oefeningen te doen die uw (kauw)spieren verstevigen en de klachten verminderen. Ook zal de gnatholoog kijken hoe eventuele knarsschade aan uw tanden en/of kiezen kan worden hersteld. Soms verwijst de gnatholoog u ook door naar een andere specialist. Natuurlijk krijgt u een duidelijke uitleg waarom dat nodig is.

Heeft u vragen over behandeling door de professionele tandarts-gnatholoog van MondCleanic? Neem contact op, we helpen u graag verder.  

Gnathologie wordt uitgevoerd door:

Schrijf u in als patiënt >

  • 'Ik ben al bijna 10 jaar een tevreden patiënt bij MondCleanic.'

    Rob uit Hazerswoude

Uitstekende mondzorg

  • Uitstekend resultaat behandelingen (9,7 score)
  • ISO-9001 certificaat voor organisatie, steriliteit en nascholing

CONTACT

Voorstraat 107
2201 HR Noordwijk
Tel: (071) 3646 730
info@mondcleanic.nl